Prilagoditve za mobilno anketo

Spletno anketo ustvarjeno z orodjem 1KA lahko respondenti izpolnjujejo tudi preko mobilnega telefona. Zaradi manjšega zaslona so tako za optimalen prikaz ankete potrebne določene prilagoditve.

 

 

  • Prilagoditev vprašanj tipa tabela

Respondentu, ki rešuje anketo na mobilnem telefonu, se nekatera vprašanja avtomatsko prilagodijo mobilnemu načinu.

Pri urejanju vprašanj tipa tabela imate v zavihku 'UREJANJE' – 'Vprašalnik', po tem, ko kliknete na svinčnik svinčnik . uredi vprašanje, na desni strani v zavihku 'Napredno' možnost 'Prilagoditev tabele na mobilni napravi'. V primeru, da pustite odgovor 'NE', bo vprašanje pri reševanju preko mobilnega telefona avtomatsko prilagojeno v obliki 'vodoravno razpiranje', kategorije se bodo respondentu postopno prikazovale, označene pa bodo v obliki vodoravne paginacije na dnu. Poleg oblike 'vodoravno razpiranje' so na voljo še 3 različni tipi postopnega reševanja, ki si jih lahko ogledate na spodnji povezavi.

Primer ankete z različnim oblikami postopnega reševanja >>

 

  • Prilagoditve slik in vprašanj z vnosnimi polji na mobilnih telefonih

Če imate v anketi slike, se te privzeto prikažejo ob odgovarjanju na anketo preko mobilne naprave in sicer se prilagodijo tako, da zasedejo maksimalno 90 % širine ekrana.

Na mobilnem telefonu se avtomatsko prilagodijo tudi vprašanja z vnosnim poljem (tipa vprašanj 'besedilo' in 'število'). Okno za vpis odgovora se prilagodi sorazmerno glede na širino zaslona.
 

  • Prilagoditev vprašanja tipa razvrščanje (rangiranje, ang. ranking)

V primeru, da je v vaši anketi vprašanje tipa 'Razvrščanje' in izbran način razvrščanja 'prestavljanje' ali 'premikanje', se pri izpolnjevanju ankete preko mobilnega telefona vprašanje avtomatsko prilagodi v način razvrščanja oziroma rangiranja 'oštevilčevanje'. Vprašanje tipa 'Razvrščanje' je na voljo uporabnikom individualnih paketov 2KA in 3KA ter uporabnikom poslovnih paketov za skupine.

Primer ankete z različnimi tipi razvrščanja >> (za primerjavo poglejte tudi, kako tipi razvrščanja izgledajo na spletni verziji ankete)

 

  • Prilagoditev vprašanj z vodoravno postavitvijo kategorij

Če imate v anketi pri vprašanjih izbrano postavitev odgovorov 'vodoravno pod vprašanjem' ali 'vodoravno ob vprašanju', se na mobilni verziji zaradi velikosti zaslona postavitev avtomatsko prilagodi in spremeni v navpično postavitev.

Primer ankete z različnimi tipi postavitev kategorij >>  (za primerjavo poglejte tudi, kako tipi postavitve izgledajo na spletni verziji ankete)

 

  • Prilagoditev vprašanj z vstavljenim videom

Če ste v vprašanje v anketi vstavili video, se bo širina vključenega videa avtomatsko prilagodila in zožila na 100 % širine zaslona mobilnega telefona. Video bo tako respondentom prikazan v celoti, ne glede na to, kakšna je širina naprave, preko katere izpolnjuje anketo. 
 

  • Skrivanje radio in checkbox gumbov

Pri urejanju vprašanj tipa 'Kategorija – en odgovor' in 'Kategorija – več odgovorov' imate v zavihku  'UREJANJE' – 'Vprašalnik' po tem, ko kliknete na svinčnik svinčnik . uredi vprašanje, na desni strani v zavihku 'Napredno' možnost 'Skrij izbirne gumbe'. Funkcionalnost je koristna za prilagajanje ankete na mobilne naprave, še posebej v primeru, ko gre za slikovne odgovore. V tem primeru lahko skrijete gumbe (radio ali checbox), respondent, ki bo izpolnjeval anketo na mobilnem telefonu pa bo s prstom izbral sliko oz. odgovor. Respondent bo na mobilnem telefonu lažje pritisnil na celoten odgovor ali sliko, kot na radio ali checkbox gumb, kjer mora biti bolj natančen.

Primer ankete s skritimi radio in checkbox gumbi (mobilni predogled) >>
 

  • Spreminjanje velikosti radio in checkbox gumbov

Pri tipih vprašanj 'Kategorija – en odgovor' in 'Kategorija – več odgovorov' je na voljo dodatna možnost spreminjanja velikosti radio in checkbox gumbov. Možnost je na voljo v zavihku 'UREJANJE' - 'Oblika', kjer po kliku na tri pike ali slikarsko paleto v roleti pri opciji 'Izbirni gumbi in potrditvena polja' izberete želeno velikost gumbov, od 25 × 25 px do največ 55 × 55px. Funkcionalnost je še posebej priporočljiva v primeru anket na mobilnih napravah.

Primer ankete s privzeto velikostjo gumbov >>
Primer ankete s prilagojeno velikostjo gumbov (40 × 40px) >>

 

  • Predogled za mobilni telefon in tablico

Če bodo vašo anketo reševali preko različnih naprav (računalnika, mobilnega telefona ali tablice), lahko s predogledom preverite, kako se bo anketa prikazala na posamezni napravi, na voljo imate poleg osnovnega predogleda tako še predogled za mobilni telefon in tablico. Več >>
 

  • MOBILNE NASTAVITEV (Možnost izklopa prilagoditve vprašanj na mobilne naprave)

Vse omenjene prilagoditve so privzeto vklopljene, saj tako omogočamo optimalen prikaz ankete tudi respondentom preko mobilnih naprav. V zavihku 'UREJANJE' – 'Nastavitve' – 'Nastavitve tabel' lahko prilagodite prikaz vprašanj tipa 'Tabela' posebej za računalnik in mobilne naprave. Izbirate lahko med različnimi prikazi - tabela, drsenje, razpiranje, vodoravno razpiranje.

 


Nekatere opisane funkcionalnosti so na voljo za uporabnike individualnih paketov 2KA in 3KA ter uporabnike poslovnih paketov za skupine.


 

Orodje 1KA je brezplačno za osnovne uporabnike.