Prilagoditve za mobilno anketo

Spletno anketo ustvarjeno z orodjem 1KA lahko respondenti izpolnjujejo tudi preko mobilnega telefona. Zaradi manjšega zaslona so tako za optimalen prikaz ankete potrebne določene prilagoditve.

 

 

  • Prilagoditev vprašanj tipa tabela

Respondentu, ki rešuje anketo na mobilnem telefonu, se nekatera vprašanja avtomatsko prilagodijo mobilnemu načinu.

Pri urejanju vprašanj tipa tabela imate v zavihku 'UREJANJE' – 'Vprašalnik' na desni strani v zavihku 'Napredno' opcijo 'Postopno reševanje'. V primeru, da pustite odgovor 'NE', bo vprašanje pri reševanju preko mobilnega telefona avtomatsko prilagojeno v obliki 'vodoravno_3', kategorije se bodo respondentu postopno prikazovale, označene pa bodo v obliki vodoravne paginacije na dnu. Poleg oblike 'vodoravno_3' je na voljo še 5 različnih tipov postopnega reševanja, ki si jih lahko ogledate na spodnji povezavi.

Primer ankete z različnim oblikami postopnega reševanja >>

 

  • Prilagoditve slik in vprašanj z vnosnimi polji na mobilnih telefonih

Če imate v anketi slike, se te privzeto prikažejo ob odgovarjanju na anketo preko mobilne naprave in sicer se prilagodijo tako, da zasedejo maksimalno 90 % širine ekrana.

Na mobilnem telefonu se avtomatsko prilagodijo tudi vprašanja z vnosnim poljem (tipa vprašanj 'besedilo' in 'število'). Okno za vpis odgovora se prilagodi sorazmerno glede na širino zaslona.
 

  • Prilagoditev vprašanja tipa razvrščanje (rangiranje, ang. ranking)

V primeru, da je v vaši anketi vprašanje tipa 'Razvrščanje' in izbran način razvrščanja 'prestavljanje' ali 'premikanje', se pri izpolnjevanju ankete preko mobilnega telefona vprašanje avtomatsko prilagodi v način razvrščanja oziroma rangiranja 'oštevilčevanje'. Vprašanje tipa 'Razvrščanje' je na voljo uporabnikom individualnih paketov 2KA in 3KA ter uporabniki poslovnih paketov za skupine.

Primer ankete z različnimi tipi razvrščanja (predogled) >> (za primerjavo poglejte tudi, kako tipi razvrščanja izgledajo na spletni verziji ankete)

 

  • Prilagoditev vprašanj z vodoravno postavitvijo kategorij

Če imate v anketi pri vprašanjih izbrano postavitev odgovorov 'vodoravno pod vprašanjem' ali 'vodoravno ob vprašanju', se na mobilni verziji zaradi velikosti zaslona postavitev avtomatsko prilagodi in spremeni v navpično postavitev.

Primer ankete z različnimi tipi postavitev kategorij >>  (za primerjavo poglejte tudi, kako tipi postavitve izgledajo na spletni verziji ankete)

 

  • Prilagoditev vprašanj z vstavljenim videom

Če ste v vprašanje v anketi vstavili video, se bo širina vključenega videa avtomatsko prilagodila in zožila na 100 % širine zaslona mobilnega telefona. Video bo tako respondentom prikazan v celoti, ne glede na to, kakšna je širina naprave, preko katere izpolnjuje anketo. 
 

  • Skrivanje radio in checkbox gumbov

Pri tipih vprašanj 'Kategorija – en odgovor' in 'Kategorija – več odgovorov' je na voljo dodatna možnost 'Skrij radio gumbe' oz. 'Skrij izbirne gumbe'. Funkcionalnost je koristna za prilagajanje ankete na mobilne naprave, še posebej v primeru, ko gre za slikovne odgovore. V tem primeru lahko skrijete gumbe (radio ali checbox), respondent, ki bo izpolnjeval anketo na mobilnem telefonu pa bo s prstom izbral sliko oz. odgovor. Respondent bo na mobilnem telefonu lažje pritisnil na celoten odgovor ali sliko, kot na radio ali checkbox gumb, kjer mora biti bolj natančen.

Primer ankete s skritimi radio in checkbox gumbi (mobilni predogled) >>
 

  • Spreminjanje velikosti radio in checkbox gumbov

Pri tipih vprašanj 'Kategorija – en odgovor' in 'Kategorija – več odgovorov' je na voljo dodatna možnost spreminjanja velikosti radio in checkbox gumbov. Možnost je na voljo v zavihku 'UREJANJE' - 'Oblika', kjer v roleti pri opciji 'Izbirni gumbi in potrditvena polja' izberete želeno velikost gumbov, od 25 × 25 px do največ 55 × 55px. Funkcionalnost je še posebej priporočljiva v primeru anket na mobilnih napravah.

Primer ankete s privzeto velikostjo gumbov >>
Primer ankete s prilagojeno velikostjo gumbov (40 × 40px) >>

 

  • Predogled za mobilni telefon in tablico

Če bodo vašo anketo reševali preko različnih naprav (računalnika, mobilnega telefona ali tablice), lahko s predogledom preverite, kako se bo anketa prikazala na posamezni napravi, na voljo imate poleg osnovnega predogleda tako še predogled za mobilni telefon in tablico. Več >>
 

  • MOBILNE NASTAVITEV (Možnost izklopa prilagoditve vprašanj na mobilne naprave)

Vse omenjene prilagoditve so privzeto vklopljene, saj tako omogočamo optimalen prikaz ankete tudi respondentom preko mobilnih naprav. V zavihku 'UREJANJE' – 'Nastavitve' – 'Mobilne nastavitve' lahko to prilagoditev izklopite, kar sicer odsvetujemo. Da so prilagoditve za mobilnik izklopljene vas bo na to opozarjala tudi ikona – prečrtan mobitel, ki se bo ob izklopu prilagoditev nahajala v menijski vrstici zgoraj desno (zraven ikone za vklop komentarjev na vprašanja).

V primeru, da je vklopljen 'Prilagojen prikaz za mobilnike', lahko ločeno izklopite prikaz slik na mobilniku (v primeru, da anketa vsebuje fotografije, ki niso primerne za mobilne naprave) in prilagoditev tabel na mobilniku. 


Nekatere opisane funkcionalnosti so na voljo za uporabnike individualnih paketov 2KA in 3KA ter uporabnike poslovnih paketov za skupine.


 

Orodje 1KA je brezplačno za osnovne uporabnike.