Kaj se zgodi, če anketo ureja več urednikov hkrati?

V primeru, ko je urednikov ankete več, je treba upoštevati logiko urejevalnika besedila.

Če namreč skuša več urednikov istočasno urediti isto vprašanje ankete, se bo vsakič shranilo le tisto besedilo, ki ga je shranil določen urednik. To velja za oba primera urejanja:

  • Urejanje besedila v urejevalniku (klik na ikono A), kjer se shranjevanje izvede s klikom na gumb SHRANI.
  • Neposredno »inline« urejanje, kjer eksplicitno shranjevanje ni potrebno, ampak se besedilo avtomatično shrani, čim uporabnik klikne kamorkoli izven besedila. Takoj, ko torej urednik zapusti neposredno »inline« urejanje, se njegovo besedilo shrani.

Če je v vmesnem času – med dvema shranjevanjema določenega urednika – besedilo spreminjal tudi drugi uporabnik, se njegove spremembe ne shranijo, saj so se shranile le spremembe prvega uporabnika. Če pa nato svoje besedilo shrani ta drugi uporabnik, ki je začel z urejanjem, preden je drugi uporabnik shranil zadnje spremembe, potem se shrani verzija drugega uporabnika, ki pa nima sprememb prvega uporabnika. Hkratno urejanje istega vprašanja s strani dveh urednikov torej lahko povzroči izgubo sprememb. V primeru več različnih uporabnikov se tudi pojavi opozorilo (glej spodaj), da je prisotnih več aktivnih urednikov.

Pogosto lahko pride do težav tudi v primeru, ko je urednik samo en, ima pa isti vprašalnik odprt v različnih zavihkih in jo v različnih zavihkih tudi ureja. Tudi v tem primeru obstaja nevarnost, da se bodo – na zgoraj opisani način – spremembe urejanja izgubile.

V izogib težavam v primeru več urednikov priporočamo naslednje.

  • Komunicirajte z drugimi uredniki ankete in se dogovorite za razpored urejanja ankete. Na ta način se izognete spreminjanju in urejanju v istem trenutku.
  • Bodite pozorni na opozorilo v primeru več urednikov, ki se v takem primeru pojavi v spodnjem levem kotu in vam pove, da so trenutno v anketi tudi drugi uredniki ankete; kje točno se nahajajo, pa med uporabniki ni mogoče locirati.

V primeru enega samega urednika, ki pa ima odprtih več zavihkov za isto vprašanje, je rešitev seveda samo v tem, da se vprašanja hkrati ne ureja istočasno več različnih zavihkih.

Opozorilo o urejanju v primeru več prijavljenih urednikov

Povezave

Orodje 1KA je brezplačno za osnovne uporabnike.