fbpx Kako omogočim preverjanje črkovanja? | 1KA
+
Ustvari anketo

Kako omogočim preverjanje črkovanja?

Črkovalnik (ang. spell checker) lahko vklopite na dva načina:

  1. Med urejanjem vprašalnika kliknete na črko A, ki se ob kliku na posamezno vprašanje nahaja na desni strani vprašanja – s tem odprete napredno urejanje, kjer v zgornji vrstici kliknete na ikono ABC s kljukico. Tam lahko omogočite opcijo SCAYT (Spell Check As You Type), lahko pa preverite črkovanje posameznih besed. Ta način deluje le za preverjanje črkovanja angleških besed.
  2. Črkovanje lahko preverjate kar s pomočjo spletnega brskalnika. V določenih brskalnikih morate pred tem namestiti slovar za slovenski jezik:
  • Mozilla Firefox: obiščete spletno stran Slovarji in Jezikovni paketi in prenesete slovenski slovar. Po tem v urejevalniku z desnim gumbom na miški kliknite na besedo, ki jo želite preveriti, izberite jeziček 'jeziki' ('languages') in označite slovenščino.
  • Google Chrome: v nastavitvah za jezike dodate slovenščino. Tja pridete s klikom na 'Settings' - 'Advanced' - 'Language' - 'Order languages based on your preferences', kjer izberete slovenščino. Nato kliknete na 'Spell Check' in tudi tam izberete slovenščino.
  • Internet Explorer 10: kliknete na 'Tools' (ikona v obliki zobnika) ter izberete 'Manage Add-ons'. V novem oknu izberete 'Spelling Correction', ki se tipično nahaja na dnu seznama dodatkov. Če med jeziki za preverjanje črkovanja ni slovenščine, kliknete na 'Get more Spelling DIctionaries online'.