Kje lahko spreminjam jezik ankete in aplikacije 1KA?

Jezik lahko v zavihku 'UREJANJE' - 'Nastavitve' - 'Osnovne nastavitve' prilagajate na treh nivojih:

 1. Nastavitev osnovnega jezika administrativnega vmesnika za avtorje ankete: nastavite lahko osnovni jezik aplikacije 1KA, izbirate pa lahko med slovenščino in angleščino.
 2. Nastavitev osnovnega jezika ankete za respondente: iz spustnega seznama izberite jezik za respondente. To pomeni, da bodo standardne besede (kot je npr. 'Naslednja stran') samodejno prevedene v izbrani jezik.
 3. Avtor ankete ima možnost nastavitev dodatnih jezikov za respondente: s klikom na 'Večjezične ankete' so vam na voljo dodatne možnosti jezika, kjer lahko dodate nove prevode vprašalnika. V tem primeru se podatki shranjujejo v eno samo bazo, vsak jezik pa ima kljub temu svoj URL, ki ga lahko ločeno promoviramo v različnih jezikih (npr. državah). Opcijsko lahko respondenti sami na začetku izberejo želeni jezik. Prevodi in podrobne nastavitve so na voljo uporabnikom  individualnih paketov 2KA in 3KA ter uporabnikom poslovnih paketov za skupine.

Podpora v smislu pred-pripravljenih standardnih besed (npr. naprej, nazaj, nagovor, itd.) je izdelana za naslednje jezike:

 • pri točki 1 sta podprti slovenščina in angleščina,
 • pri točkah 2 in 3 so podprti praktično vsi evropski jeziki (43 jezikov), za hebrejski jezik je nastavljen zapis besedila z desne proti levi.

1KA podpira tudi vse pisave (cirilica, grščina, kitajščina, itd.), seveda pa je v ostalih jezikih potrebno še nastaviti standardne besede.

Pri skupinskem delu (npr. mednarodni projekti) je koristno uporabiti nastavitve, kjer partnerskim organizacijam (ali prevajalcem) dodelimo dostop samo do prevajanja (ne morejo pa skvariti osnovnega vprašalnika):

 • dostop dodelimo v zavihku 'UREJANJE' - 'Nastavitve' - 'Dostop uredniki';
 • v polje 'Dodajanje uporabnikov za urejanje ankete' vnesemo elektronske naslove in kliknemo na 'Dodaj dostope in pošlji obvestila';
 • pod 'Dostop do ankete imajo' kliknemo na ikono svinčnika ob imenu uporabnika, ki mu želimo omejiti dostop;
 • odkljukamo zavihke, za katere želimo, da jih ne more videti;
 • pod 'Jeziki, ki jih lahko ureja' označimo jezike, za katere želimo, da jih lahko ureja.

Prevajanje vprašalnika v druge jezike:

 • S klikom na 'Večjezične ankete' se vam odpre novo okno, kjer lahko osnovni vprašalnik prevedete v različne jezike. To storite tako, da na spustnem seznamu izberete jezik, v katerega želite prevesti vprašalnik in nato kliknete 'Dodaj nov prevod'. Vzporedno se bosta prikazali osnovna različica vprašalnika in različica namenjena prevodu. Vzporeden pogled vam tako omogoča enostaven prevod vprašalnika.
 • Dodate lahko več prevodov, posamezne prevode pa nato urejate s klikom na izbrani jezik v kategoriji 'Dodatni jeziki za respondente', tako da kliknete na jezik, ki ga želite urediti.
 • Pri 'Jezikovnih nastavitvah' lahko pod 'Dovoli respondentom izbiro jezika' določite, ali si lahko respondent sam izbere jezik ali pa ga določite vi. V primeru, da si respondent sam izbere jezik, bo izbira jezika prvo vprašanje v anketi. Če določite, da jezik izbere respondent sam, lahko nastavite tudi obliko prikaza vprašanja za izbiro jezika; izbirate lahko med radio gumbi in roleto.

Nekatere funkcionalnosti so na voljo za uporabnike individualnih paketov 2KA in 3KA ter uporabnike poslovnih paketov za skupine.


 

Orodje 1KA je brezplačno za osnovne uporabnike.