Pogosta vprašanja o Arnes (AAI) prijavi in uporabi orodja 1KA

Na www.1KA.si imam ustvarjeno anketo, vendar imam možnost prijave z AAI računom. Ali lahko prenesem anketo na 1KA.arnes.si?

Ali imajo uporabniki akademskih organizacij možnost popusta?

Kdo lahko uporablja 1KA na domeni 1KA.arnes.si?

Zakaj so kljub AAI prijavi napredne funkcionalnosti na www.1KA.si še vedno plačljive?

Zakaj se na www.1KA.si ne morem več prijaviti preko gumba za AAI prijavo?

Moja anketa je izginila.

Zakaj se na 1KA.arnes.si ne morem prijaviti s svojim Arnes uporabniškim računom, kljub temu, da druge Arnes storitve lahko uporabljam?

Prednosti in omejitve uporabe orodja 1KA na domeni 1KA.arnes.si

Kaj je digitalna identiteta?


Na www.1KA.si imam ustvarjeno anketo, vendar imam možnost prijave z AAI računom. Ali lahko prenesem anketo na 1KA.arnes.si?

Anketo lahko prenesete iz domene www.1KA.si na 1KA.arnes.si, tako da sledite korakom, ki so opisani tukaj.

Ali imajo uporabniki akademskih organizacij možnost popusta?

Uporabniki z dostopom AAI (šole, univerze, inštituti, knjižnice, muzeji ...) lahko storitev 1KA uporabljajo brezplačno in neomejeno na Arnesovi pod-domeni 1KA.arnes.si. Če ste prej uporabljali orodje 1KA na www.1KA.si in imate tam že kreirane ankete, si lahko te ankete prenesete na 1KA.arnes.si domeno, kjer lahko 1KA uporabljate brezplačno.

Navodila za prenos ankete so na voljo tukaj

Kdo lahko uporablja 1KA na domeni 1KA.arnes.si?

Domena 1KA.arnes.si je lastna inštalacija 1KA, namenjena izključno za uporabnike AAI prijave (ARNES). Uporabnikom 1KA Arnes so brezplačno na voljo vse napredne funkcionalnosti.

Ankete, kreirane na www.1KA.si, lahko prenesete na 1KA.arnes.si

Tako, kot sicer velja za ostale Arnesove storitve, za dostop do 1KA.arnes.si z AAI prijavo potrebujete AAI račun, ki vam ga je dodelila vaša domača organizacija. Torej organizacija, na kateri se izobražujete ali ste zaposleni.

Več informacij najdete na Arnesovi spletni strani:

Zakaj so kljub AAI prijavi napredne funkcionalnosti na www.1KA.si še vedno plačljive?

Namestitev www.1KA.si je ločena od 1KA.arnes.si. Na www.1KA.si so nekatere funkcionalnosti na voljo samo v plačljivih paketih 2KA in 3KA ali paketih za skupine. Študenti in drugi uporabniki z Arnes (AAI) računom lahko za neomejeno in brezplačno uporabo orodja 1KA uporabite 1KA.arnes.si

Zakaj se na www.1KA.si ne morem več prijaviti preko gumba za AAI prijavo?

Na www.1KA.si ni več možna klasična ARNES AAI-prijava (prijava z digitalno identiteto), temveč je AAI-prijava možna samo še na 1KA.arnes.si. Študenti, raziskovalci, učitelji in drugi z AAI dostopom se lahko za brezplačno uporabo vseh funkcionalnosti orodja 1KA prijavite na 1KA.arnes.si s svojim obstoječim AAI računom oz. digitalno identiteto.

Za AAI uporabnike, ki želite dostopati do obstoječih anket na www.1KA.si, velja, da se prijavite kot navaden uporabnik z istim elektronskim naslovom, ki ga uporabljate za AAI, in s pripadajočim geslom.

Prijava AAI

Priporočamo, da si ankete izvozite in prenesete na 1KA.arnes.si, kjer lahko neomejeno uporabljate vse 1KA funkcionalnosti. Več >>

Moja anketa je izginila

Nikoli se še ni zgodilo, da bi anketa enostavno izginila. Vse dosedanje težave kažejo, da gre v takih primerih za eno izmed naslednjih možnosti:

 • Možno je, da ste anketo kdaj sami (pomotoma) izbrisali, oziroma so jo lahko izbrisali drugi uredniki ankete, ki ste jih izbrali. V takem primeru jo lahko najdemo, vendar če se je to zgodilo več kot dva tedna nazaj, morajo anketo ročno restavrirati programerji, kar spada med plačljive storitve. Več o tem si lahko preberete v pogostem vprašanju stroški dodatnih storitev.
 • Včasih piškotki omejujejo vpogled (npr. zaradi nadgradnje aplikacije 1KA). Najprej izberite možnost ponovnega nalaganja (tipka F5), če to ne pomaga, pa v brskalniku izbrišite piškotke in poskusite ponovno.
 • Anketo ste naredili na neki drugi strani - virtualni domeni ali lastni inštalaciji 1KA ali celo v kakem drugem orodju (npr. Survey Monkey). Če ste anketo naredili v kateri izmed virtualnih domen ali inštalacij 1KA in jo želite prenesti na www.1KA.si ali 1KA.arnes.si, sledite navodilom za prenos ankete
 • V primeru da ste vaše ankete ustvarili na www.1KA.si in ste za prijavo uporabili AAI prijavo, se morate za dostop do vaših anket sedaj prijaviti kot navaden uporabnik z istim elektronskim naslovom, ki ga uporabljate za AAI, in s pripadajočim geslom.

Zakaj se na 1KA.arnes.si ne morem prijaviti s svojim Arnes uporabniškim računom, kljub temu, da druge Arnes storitve lahko uporabljam?

Za prijavo na 1KA.arnes.si morate v vaši AAI identiteti imeti nastavljen tudi parameter e-poštni naslov. Prijavite se na Arnesovo storitev Filesender, kjer vas bo v primeru, da nimate nastavljenega e-poštnega naslova, to tukaj opozorilo. Lahko pa že pri prijavi, ko izberete organizacijo in vpišete svoje uporabniško ime in geslo, pogledate med podatke, ali imate nastavljen parameter e-poštni naslov. V primeru, da e-poštnega naslova nimate nastavljenega, se prosim obrnite na odgovorno osebo ali službo v svoji domači organizaciji (v manjših organizacijah za AAI-račune navadno skrbi informatik ali računalničar, v večjih organizacijah pa to funkcijo po navadi opravljajo tajništva in študentske oz. dijaške pisarne), da vam v vaši AAI identiteti nastavijo e-poštni naslov. 

V primeru specifičnih težav z AAI identiteto se prosim obrnite na Arnes:

Prednosti in omejitve uporabe orodja 1KA na domeni 1KA.arnes.si

Uporabniki z Arnes uporabniškim računom (digitalna oziroma AAI identiteta) lahko orodje 1KA uporabljate na instalaciji 1KA.arnes.si, ki ima v primerjavi z www.1KA.si številne prednosti:

 • Brezplačna uporaba orodja;
 • Dostop do vseh funkcionalnosti;
 • Enostavna registracija in prijava z obstoječo digitalno AAI identiteto;
 • Stabilno gostovanje na oblaku Arnes;
 • Poleg siceršnje možnosti 1KA sistema za pošiljanje vabil preko lastnega SMTP strežnika je na voljo dodatna možnost pošiljanja preko prednastavljenega strežnika Arnes.

Instalacija 1KA.arnes.si ima tudi nekaj posebnosti:

 • Uredniški dostop do anket se lahko dodeli le uporabnikom z AAI uporabniškim računom.

 • Ker se uporablja AAI identiteta, se uporabniškega imena ne da spreminjati v orodju 1KA, ampak v okviru Arnesa oziroma pri službi za informatiko vaše organizacije. Iz podobnih razlogov ni možno dodajati alternativnega e-poštnega naslova.

 • Ne obstaja možnost virtualnih domen in vmesnega statusa managerja, ki bi urejal svojo skupino registriranih uporabnikov 1KA.

 • Javna knjižnica anket in vprašanj se razlikuje od javne knjižnice na www.1KA.si

 • Tako kot druge instalacije 1KA tudi 1KA.arnes.si nima svoje lastne zunanje spletne strani, kjer so obvestila, informacije, pomoč, vodiči itd., ampak se za vse to uporablja centralno vzdrževano spletno mesto www.1KA.si

Kaj je digitalna identiteta?

Digitalna identiteta je način identifikacije posameznika, ki mu omogoča uporabo različnih informacijskih storitev organizacije. Z digitalno identiteto Univerze v Ljubljani, Univerze v Mariboru in Univerze na Primorskem lahko dostopate tudi do Arnesovih storitev, kot je brezplačna in neomejena uporaba orodja 1KA na spletnem mestu 1KA.arnes.si. Sestavljata jo uporabniško ime in osebno geslo (npr. vsi študenti Univerze v Ljubljani ste ob začetku študija prejeli digitalno identiteto standardne oblike up1234@student.uni-lj.si).

Povezave:

Orodje 1KA je brezplačno za osnovne uporabnike.