Uporaba IP naslovov in piškotkov za nadzor nad podvojenimi vnosi

V anketah, kjer nimamo vnaprej določenega seznama respondentov, nimamo enoličnih identifikatorjev s katerimi bi lahko nadzirali podvojene vnose. Zato imamo na voljo IP - naslove in piškotke, ki pa imajo tudi določene omejitve.
 

 

IP naslov

IP naslov je številka, ki jo ima vsaka naprava, priključena v omrežje, vključno z napravo respondenta. Aplikacija 1KA omogoča, da blokirate podvajanje IP naslovov, s čimer lahko preprečite, da bi ista oseba večkrat odgovarjala na vaš vprašalnik.

Do te funkcionalnosti lahko dostopate v zavihku 'UREJANJE' - 'Nastavitve' - 'Dostop respondenti'. Pri kategoriji Blokiraj ponovni IP naslov' izberite želeno možnost - blokirate lahko glede na minute: na 10, 20 ali 60 minut ter glede na ure: 12 ali 24 ur (privzeto je ta opcija izključena).

Omejitev: Problem se lahko pojavi v primeru dinamičnih IP naslovov (dinamični IP naslov za isto napravo se ob prekinitvi povezave in ponovni vzpostavitvi spremeni) ali v primeru, ko ima več naprav v istem omrežju enak  IP naslov (npr. v organizacijah). 

Kljub omenjenim težavam uporaba IP blokade lahko prepreči vsaj nekatere enostavnejše prevare, kot so npr. lažni odgovori ali napadi strežnika iz ene naprave.
 

Piškotki

Piškotek (cookie) je koda, ki se namesti v računalnik anketiranca. Ob naslednjem ponovnem poskusu izpolnjevanja ankete aplikacija 1KA prepozna respondenta, s čimer lahko preprečimo, da bi ena enota izpolnila dva vprašalnika oz. zagotovimo ustrezno nadaljevanje izpolnjevanja, če imamo vključenost možnost kasnejšega nadaljevanja.

Aplikacija 1KA omogoča različne možnosti, kar se tiče shranjevanja piškotkov, do katerih dostopate preko  'UREJANJE' - 'Nastavitve' - 'Dostop respondenti':

  • 'do konca izpolnjevanja ankete', pomeni, da se piškotek izbriše takoj, ko respondent zaključi z odgovarjanjem na anketo;
  • 'do konca seje brskalnika (browser session)', piškotek se bo izbrisal takoj, ko respondent zapre svoj brskalnik (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera,...);
  • 'za 1 uro' pomeni, da se bo piškotek zbrisal po 1 uri od tega, ko je respondent prvič kliknil na URL ankete;
  • 'za 1 mesec', piškotek se bo zbrisal po 1 mesecu odkar je respondent prvič kliknil na anketo.

Več o nastavitvah piškotkov in možnosti kasnejšega nadaljevanja izpolnjevanja ankete si lahko preberete v priročniku Nastavitve za dostop respondentov: piškotki in gesla.

Omejitev: Težava s piškotki je, da so ti vezani na uporabljen brskalnik, kar pomeni, da lahko respondent ob uporabi drugega brskalnika, druge naprave ali izbrisu piškotka ponovno izpolni anketo. Piškotki se soočajo tudi z resnimi težavami zaradi povečanja etičnih in pravnih omejitev (v primeru vključenih piškotkov bo respondent sicer dobil obvestilo, da stran uporablja piškotke), pa tudi zato, ker se nekateri uporabniki odločijo, da piškotke blokirajo. Iz teh razlogov so piškotki relativno slabo nadomestilo enoličnim identifikatorjem.

Na splošno sicer ne priporočamo uporabe piškotkov  in IP naslovov za omejevanje dostopa do ankete, saj lahko to povzroči različne pričakovane in nepričakovane težave. Zato so v privzetih nastavitvah te možnosti tudi izključene. Kljub temu pa so v nekaterih posebnih primerih lahko koristne, še posebej, če vemo, da v našem ciljnem vzorcu zgoraj omenjenih omejitev ni. 

Orodje 1KA je brezplačno za osnovne uporabnike.