Zakaj je nujno omogočiti Javascript?

Storitev 1KA je izrazito Web 2.0 orientirana, v kar spada tudi objektni skriptni jezik JavaScript, ki se v veliki meri uporablja za kreiranje vsebine vseh dinamičnih spletnih strani. Jezik JavaScript je v vseh novejših verzijah razširjenih brskalnikov (Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari, Opera) privzeto omogočen.

Dandanes je uporaba JavaScripta praktično nujna, saj brez tega jezika skoraj nobena od široko priljubljenih storitev ne deluje pravilno (npr. Gmail, Facebook, YouTube itd.). S pomočjo jezika JavaScript lahko npr. odpiramo nova okna, izvajamo izračune, preverjamo pravilnost vnesenih podatkov itd. Izvajanje teh operacij brez uporabe jezika JavaScript ne bi bilo mogoče. Pri izpolnjevanju anket zato brez jezika JavaScript nekatere funkcionalnosti ne delujejo, npr. trda in mehka opozorila na vprašanja, preverjanje vnesenih kod, delovanje pogojev, razvrščanje odgovorov znotraj vprašalnika itd.

Ker se izdelovanje anket še posebej zanaša na napredne Web 2.0 elemente, urejanje vprašalnika brez jezika JavaScript praktično ni mogoče, kar velja tudi za druga podobna orodja (npr. Survey Monkey, Qualtrics itd.).

Iz zgoraj navedenih razlogov odsvetujemo izklop jezika JavaScript. V najbolj razširjenih brskalnikih ga lahko omogočite na naslednje načine:

  • Mozilla Firefox 25: v naslovno vrstico vpišete 'about:config', pritisnete Enter in v seznamu nastavitev 'javascript.enabled' nastavite na 'true'.

  • Internet Explorer 10: izberete 'Tools', nato 'Internet Options' in izberete jeziček 'Security'. Tam kliknete na 'Custom level' in v razdelku 'Active Scripting' izberete 'Enable'.

  • Google Chrome 30: v naslovno vrstico vpišete 'chrome://settings/content/javascript', pritisnete Enter in v razdelku 'Default behavior' izberete 'Sites can use Javascript'.

Težave z delovanjem funkcij, ki se zanašajo na JavaScript, povzročajo tudi zastareli spletni brskalniki (npr. IE8 in starejši). V primeru zastarele različice brskalnika vas 1KA (na podlagi funkcije get_browser, s katero se ugotavlja brskalnik, operacijski sistem, naprave ...) tam prav tako obvesti s trakom na vrhu strani. Nedelovanje funkcij JavaScript v tem primeru rešite tako, da nadgradite ali zamenjate svoj brskalnik.

Orodje 1KA je brezplačno za osnovne uporabnike.