Med izdelavo vprašalnika v zavihku 'UREJANJE' - 'Vprašalnik' lahko s kalkulacijo določite avtomatske izračunane vrednosti odgovorov. Uporabna je predvsem pri raznih kvizih in testih, kjer vas zanima izid (število točk) glede na vrednosti posameznih odgovorov. Primer uporabe v anketi pa je lahko izračun dejanske starosti na podlagi letnice rojstva.

 

Kalkulacijo v zavihku 'UREJANJE' - 'Vprašalnik' dodate tako, da se v levem meniju  zapeljemo na oranžno ikono s plusom, pri čemer se odprejo vsi tipi vprašanj. Kalkulacija je navoljo v katergoriji napredne možnosti. S tem se vam odpre pojavno okno za urejanje kalkulacije:

 

  • V roleti najprej izberete spremenljivko (npr. Q1).

 

  • Nato določite želeno računsko operacijo, kjer lahko izbirate med seštevanjem, odštevanjem, množenjem in deljenjem.

 

  • V naslednji roleti spet izberete spremenljivko. Tako ste denimo določili izračun Q1 + Q2.

 

  • Zgornje korake ponavljate, če želite v izračun vključiti več operacij in spremenljivk.

 

Pri urejanju kalkulacije lahko uporabite tudi naslednje napredne možnosti:

 

  • Če v roleti namesto spremenljivke izberete možnost 'Število', vam to omogoča izvajanje izračunov s konstantami (npr. spremenljivko Q1 pomnožite s številom 10).

 

  • Z ikono v obliki navpične dvosmerne puščice na desni strani spremenljivk lahko spreminjate njihov vrstni red, tako da z miško kliknete na ikono in vprašanje povlečete na želeno mesto. S klikom na ikono v obliki koša pa lahko posamezno spremenljivko odstranite iz kalkulacije.

 

  • Na levi ('Oklepaji') in na desni strani ('Zaklepaji') posamezne spremenljivke so modre ikone v obliki znakov '+' in '-', s katerimi lahko urejate oklepaje in tako zagotovite pravilen vrstni red računskih operacij pri kompleksnejših kalkulacijah.

 

  • V spodnjem levem kotu ('Ime') lahko kalkulacijo preimenujete. V besedilo vprašanja lahko vrednost kalkulacije prenesete tako, da tja vpišete #ime_kalkulacije#.

 

  • V spodnjem levem kotu (zraven polja 'Ime)' lahko določite število decimalk kalkulacije (od 0 do 10). 

 

Predvsem pri kvizih in testih boste morda želeli določiti vrednost posameznih odgovorov pred določitvijo kalkulacije (npr. 1 za pravilne in 0 za nepravilne odgovore). Vrednost posameznega odgovora spremenite tako, da v urejanju vprašanja kliknete na ikono za napredni urejevalnik in nato v polje 'Vrednost' vpišete želeno vrednost.

 

Kalkulacija je povsem ekvivalentna izračunanim vrednostim, ki so na voljo v zavihku 'PODATKI' - 'Izračuni' -'Izračunane vrednosti'.

1KA is free to use for basic users