V aplikaciji 1KA lahko v zavihku 'UREJANJE' - 'Nastavitve' - 'Osnovne nastavitve' prilagajate jezik na treh nivojih.

  1. Jezik administrativnega vmesnika

Nastavite lahko osnovni jezik administrativnega vmesnika aplikacije 1KA, izbirate pa lahko med slovenščino in angleščino. Izbran jezik ne vpliva na jezik ankete, kot jo bodo videli respondenti. Dodatno lahko v zavihku 'Moje ankete' spremenite še jezik za zavihek 'Moje ankete', kjer prav tako izbirate med slovenščino in angleščino.

  1. Osnovni jezik ankete za respondente

Iz spustnega seznama izberete jezik za respondente. Aplikacija trenutno podpira praktično vse evropske jezike (38 jezikov). To pomeni, da bodo standardne besede (kot je npr. 'Naslednja stran') samodejno prevedene v izbrani jezik.

  1. Nastavitve dodatnih jezikov za respondente

S klikom na 'Večjezične ankete' so vam na voljo dodatne možnosti jezika, kjer lahko osnovni vprašalnik prevedete v različne jezike. To storite tako, da na spustnem seznamu izberete jezik, v katerega želite prevesti vprašalnik in nato kliknete 'Dodaj nov prevod'. Vzporedno se bosta prikazali osnovna različica vprašalnika in različica namenjena prevodu. Vzporeden pogled vam tako omogoča enostaven prevod vprašalnika.

Dodate lahko več prevodov, posamezne prevode pa nato urejate s klikom na izbrani jezik v kategoriji 'Dodatni jeziki za respondente', tako da kliknete na jezik, ki ga želite urediti.

Določite lahko tudi, ali lahko respondent sam izbere jezik ali pa ga določite vi. V primeru, da si respondent sam izbere jezik, lahko isti vprašalnik pošljete različnim ciljnim populacijam, izbira jezika pa bo prvo vprašanje v anketi. Če določite, da jezik izbere respondent sam, lahko nastavite tudi obliko prikaza vprašanja za izbiro jezika; izbirate lahko med radio gumbi in roleto.

Vsaka različica (prevod) vprašalnika ima svoj URL naslov, ki ga lahko pogledate v zavihku 'OBJAVA' – 'Pregled'. To je pomembno predvsem, če se odločite, da boste jezik respondentu določili vi, saj bo v tem primeru npr. URL za angleško verzijo vprašalnika vodil do ankete v angleškem jeziku. Če si lahko respondent sam izbere jezik, bo uvod isti pri vseh različicah vprašalnika, ne glede na URL, izbira jezika.

V zavihku 'PODATKI' - 'Pregledovanje', kjer si lahko ogledate zbrane podatke, se v primeru več jezikovnih različic vprašalnika kot dodatna spremenljivka prikaže tudi 'Jezik'.

V zavihku 'ANALIZE' - 'Statistike' jezik nastopa kot lastna spremenljivka, kar vam omogoča, da primerjate odgovore respondentov tudi glede na jezik.

Orodje 1KA je brezplačno za osnovne uporabnike.