Imam težave z izvozom v SPSS SYNTAX

Izvoz podatkov v program SPSS SYNTAX deluje pravilno, če natančno sledimo navodilom.

1. Težave zaradi nastavitev kodiranja znakov

Pri nekaterih verzijah programa (najpogosteje pri verziji 18) se lahko pojavijo težave, kjer se ukaz ne izvrši in se izpiše naslednja napaka:

V tem primeru zaprite vse datoteke SPSS in ponovno odprite sintakso. V sintaksi zgoraj levo kliknete na 'EDIT' - 'OPTIONS' - 'LANGUAGE'. V tem oknu najdete 'Character Encoding for Data and Syntax' in izberete opcijo 'UNICODE'.

2. Neuspešno generiranje SPSS baze, če se datoteki s podatki in sintakso ne nahajata na privzeti lokaciji

V odprti datoteki s sintakso poiščemo vrstico DATA LIST. Da bi povezali sintakso in podatke, namesto 'C:\' vpišemo lokacijo naše datoteke s podatki (zgled: če smo podatke shranili v mapo Prenosi znotraj My Documents, vpišemo DATA LIST FILE='C:\My Documents\Prenosi\anketa_podatki.txt').

Natančno lokacijo datoteke s podatki lahko poiščemo na naslednji način: v raziskovalcu (Explorer) na datoteki s podatki uporabimo desni klik in v meniju izberemo Lastnosti (Properties) - Mesto (Location) in to lokacijo vpišemo v sintakso namesto 'C:\'.

V primeru kakršnih koli zapletov (npr. pri kompleksnih anketah z zankami, stare verzije SPSS) priporočamo izvoz v Excel, in nato uvoz v SPSS, vendar boste v SPSS sami morali definirati spremenljivke.


Funkcionalnost je na voljo za uporabnike individualnih paketov 2KA in 3KA ter uporabnike poslovnih paketov za skupine.


 

Orodje 1KA je brezplačno za osnovne uporabnike.