Na Univerzi v Ljubljani, Fakulteti za družbene vede je 25. septembra 2019, 9.00-12.30, že osmič potekal Dan spletnega anketiranja (DSA). Dogodek organizira Center za družboslovno informatiko (CDI) in je namenjen širši strokovni javnosti uporabnikov spletnih anket ter uporabnikom orodja za spletno anketiranje 1KA.

Program se je začel s kratkim pregledom trendov na področju spletnih anket in razvoja orodja 1KA. Večina anket se danes izvede preko mobilnih telefonov, zato velja tudi pri oblikovanju anket upoštevati pravilo "mobile first", ugotavlja prof. Vasja Vehovar. V tem okviru je rešenih tudi velika večina dilem mobilnega prikaza vprašanj, še dodaja. Poudaril je problem nesodelovanja respondentov, ki še vedno narašča. Kot pravi, so potrebne vse bolj inovativne, a hkrati tudi dražje metode, ki pa so učinkovite tudi za daljše ankete. V prvem letu od uvedbe GDPR ugotavlja, da ta ni imel večjega učinka na sam anketni proces. 1KA ima kljub temu eno najbolj naprednih podpor GDPR anketam (več). 

V nadaljevanju smo gostili največjega poznavalca spletnih anket, dr. Mick Couper-ja (Univerza v Michiganu, ZDA), ki je predstavil izzive mobilnih anket in odgovarjal na vprašanja. Predstavil je nekaj mitov, ki veljajo na področju spletnih mobilnih anket. Izpostavil je problem pokritosti, saj pametni telefoni te težave ne rešujejo, digitalni razkorak je še vedno prisoten. Prav tako ugotavlja, da sta tako stopnja odgovorov kot tudi stopnja prekinitev na pametnih telefonih nižja, kot na računalnikih. Raziskave kažejo, da se na pametnih telefonih podaljša tudi čas izpolnjevanja ankete. Kljub temu, poudarja, lahko z ustrezno pripravo in oblikovanjem vprašalnika veliko težav mobilnih spletnih anket zmanjšamo. 

V drugem delu so sledili vzporedni seminarji za različne segmente uporabnikov orodja 1KA. dr. Gregor Čehovin je na delavnici namenjeni začetnim uporabnikom 1KA sistematično predstavil glavne funkcionalnosti orodja. Udeležencem, ki so že seznanjeni z osnovnimi funkcionalnostmi 1KA, sta Miha Matjašič in Katja Zrim predstavila naprednejše funkcionalnosti in glavne novosti v zadnjem letu razvoja orodja 1KA. Organizirali smo tudi seminar, namenjen organizacijam, ki jih zanimajo možnosti internet rabe sistema 1KA. Peter Hrvatin je predstavil različne možnosti integracije 1KA in razvoja dodatnih rešitev po meri (npr. poročila po meri, posebni moduli). 

Gradiva posameznih predavanj DSA 2019 so dostopna za registrirane uporabnike >>

Spodaj si lahko pogledate nekaj utrinkov z dogodka.


 

Orodje 1KA je brezplačno za osnovne uporabnike.