DSA 2014 (27. 11.)

Po dveh uspešnih dogodkih Dan spletnega anketiranja (DSA 2012, DSA 2013) smo tudi letos organizirali dogodek DSA 2014, ki je potekal v četrtek, 27. novembra 2014.

Dogodka se je udeležilo 300 obiskovalcev (lani okoli 200). Polovica udeležencev je bila iz javnega sektorja, vključno z izobraževalnimi in raziskovalnimi inštitucijami, ostali so bili iz podjetij, non profit, študenti in drugo..

Dogodek so sestavljali štirje sklopi. V uvodnem delu je dr. Vasja Vehovar predstavil metodološke, informacijske in uporabniške vidike spletnih anket. Izpostavil je predvsem tri vidike: integracijo mobilnih naprav, merjenje kvalitete podatkov v realnem času ter problematiko uporabniške izkušnje.

V drugem delu so doktorandi na področju spletnega anketiranja predstavili svoje raziskovalne rezultate:

  • Ana Slavec je predstavila potenciale jezikovnih tehnologij pri ustvarjanju spletnega vprašalnika;
  • Anže Sendelbah je govoril o večopravilnosti v spletnih anketah;
  • Gregor Čehovin pa je predstavil meta študijo na temo prekinitev v spletnih anketah.

V tretjem delu so raziskovalci iz Centra za družboslovno informatiko predstavili svoje raziskave, od zasnove problema do rezultatov:

  • Dr. Nejc Berzelak je predstavil učinek načina spletnega anketiranja;
  • dr. Katja Lozar Manfreda je predstavila eksperiment na temo nagovora in e-mail vabil v spletnih anketah;
  • dr. Andraž Petrovčič pa je predstavil vidik uporabe spletnih anket pri raziskovanju spletnih skupnosti.

V zadnjem dopoldanskem delu so potekala uporabniška srečanja. Delavnica 1KA za začetnike (Marjana Vrh) je potekala interaktivno v računalniški učilnici in trajala dve uri. V vzporedni delavnici so organizacije, ki uporabljajo 1KA pri svojem delu, predstavile svoje izkušnje. Sledile so še tri delavnice za naprednejše uporabnike, in sicer Sistematičen pregled funkcionalnosti 1KA (Gregor Čehovin), Novosti in napredne funkcionalnosti 1KA (dr. Andraž Petrovčič) ter Lastna inštalacija in lastna domena (dr. Vasja Vehovar).

Za registrirane uporabnike 1KA smo objavili tudi gradiva predstavitev DSA14.

Program konference >>

Orodje 1KA je brezplačno za osnovne uporabnike.