Uspešno vzpostavljena AAI prijava

Omogočil smo Arnesovo NetID prijavo, ki temelji na infrastrukturi za enotno overjanje (Authentication and Authorization Infrastructure – AAI). Prijava AAI je mogoča s klikom na ikono AAI, ki je pod velikim rdečim gumbom NAPREJ, v spodnjem desnem kotu uvodne slike na prvi strani, ali preko URL naslova aai.1ka.si.

Glavna lastnost tega načina prijavljanja je, da se prijava zgodi v instituciji uporabnika. Če se torej uporabnik, ki ima AAI urejeno v svoji šoli, fakulteti, univerzi, zavodu ali partnerskih organizacijah, prijavi na 1KA, bo preverjanje v prvem koraku potekalo preko njegove organizacije (npr. šole) in ne preko 1KA.

Poudariti velja, da gre pri NetID za mednarodno mrežo inštitucij in na 1KA se lahko zato preko AAI prijavite na osnovi odgovarjajočega emaila v več sto partnerskih organizacijah, od CERN, London School of Economics (LSE), Universtiy of Cambrige, University of Oxford, Universty of Utrecht, Universite de Paris IV (Sorbonne), Charles University Prague, pa do National Library of Sweden, Yamagata University in Insituto Federal de Brasillia,

Za dodatno varnost poskrbi drugi korak po vpisu uporabniškega imena in gesla, kjer uporabnik lahko pregleda, kateri podatki bodo aplikaciji posredovani in se s tem mora strinjati. Dva koraka se lahko sicer avtomatizirata - izbira organizacije in potrjevanje pošiljanja podatkov - in s tem se število korakov zmanjša na vpis oziroma potrjevanje uporabniškega imena in gesla.

Osnovna prednost AAI prijave je varstvo podatkov in onemogočanje sledenja uporabnikov (npr. s strani Facebook, Googla ipd.), kot tudi poenoten dostop do storitev ARNES.

POZOR: uporabniško ime oziroma email se lahko razlikuje od AAI imena, recimo, če je email janez.novak@organiziacijax.si, je lahko AAI ime sestavljeno iz uporabniškega imena in siceršnje domene, pogosto je to npr. novakj@organiziacijax.si. Geslo se seveda ohranja. V primeru težav ali nejasnosti kontaktirajte administratorja v vaši organizaciji.

 • 21
  Jan

  Izvedena je bila večja nadgradnja orodja za spletno anketiranje 1KA (verzija 19.01.18). Izvedenih je bilo veliko izboljšav obstoječih funkcionalnosti in implementiranih novih funkcionalnosti, razvitih v obdobju od oktobra 2018 do januarja 2019. 

 • 12
  Dec

  Naročniki lastnih namestitev orodja 1KA na lastnih strežnikih imajo sedaj na voljo namestitveni paket za nadgradnjo orodja 1KA na najnovejšo različico (verzija 18.10.27).

 • 07
  Dec

  Zadnja nadgradnja prinaša tudi pomembno novost: sedaj je možno vprašalnik, pripravljen v Wordovem (ali drugem tekstovnem) dokumentu, enostavno kopirati v 1KA.

 • 26
  Okt

  Z zadnjo nadgradnjo, ki je potekala v soboto, 27. septembra 2018, smo predvsem nadgradili zunanjo lupino spletnega mesta (tipske strani v responsive designu), kjer smo izboljšali izgled spletnega mesta na mobilnih napravah.

 • 26
  Sep

  Vabljeni k prijavi na MOOC (massive open online course), množični odprti spletni tečaj na temo spletnega anketiranja, ki bo izveden v sredini oktobra 2018. Tečaj, ki ga bo vodila dr.

 • 25
  Sep

  Z zadnjo nadgradnjo, ki je potekala v soboto, 8. septembra 2018, je bila izvedena večja prenova spletnega mesta 1KA. V celoti je bila prenovljena zunanja lupina spletnega mesta, tako postavitev tipskih strani (responsive design), kot tudi celotna barvna podoba in logotip 1KA.