Uspešno vzpostavljena AAI prijava

Omogočil smo Arnesovo NetID prijavo, ki temelji na infrastrukturi za enotno overjanje (Authentication and Authorization Infrastructure – AAI). Prijava AAI je mogoča s klikom na ikono AAI, ki je pod velikim rdečim gumbom NAPREJ, v spodnjem desnem kotu uvodne slike na prvi strani, ali preko URL naslova aai.1ka.si.

Glavna lastnost tega načina prijavljanja je, da se prijava zgodi v instituciji uporabnika. Če se torej uporabnik, ki ima AAI urejeno v svoji šoli, fakulteti, univerzi, zavodu ali partnerskih organizacijah, prijavi na 1KA, bo preverjanje v prvem koraku potekalo preko njegove organizacije (npr. šole) in ne preko 1KA.

Poudariti velja, da gre pri NetID za mednarodno mrežo inštitucij in na 1KA se lahko zato preko AAI prijavite na osnovi odgovarjajočega emaila v več sto partnerskih organizacijah, od CERN, London School of Economics (LSE), Universtiy of Cambrige, University of Oxford, Universty of Utrecht, Universite de Paris IV (Sorbonne), Charles University Prague, pa do National Library of Sweden, Yamagata University in Insituto Federal de Brasillia,

Za dodatno varnost poskrbi drugi korak po vpisu uporabniškega imena in gesla, kjer uporabnik lahko pregleda, kateri podatki bodo aplikaciji posredovani in se s tem mora strinjati. Dva koraka se lahko sicer avtomatizirata - izbira organizacije in potrjevanje pošiljanja podatkov - in s tem se število korakov zmanjša na vpis oziroma potrjevanje uporabniškega imena in gesla.

Osnovna prednost AAI prijave je varstvo podatkov in onemogočanje sledenja uporabnikov (npr. s strani Facebook, Googla ipd.), kot tudi poenoten dostop do storitev ARNES.

POZOR: uporabniško ime oziroma email se lahko razlikuje od AAI imena, recimo, če je email janez.novak@organiziacijax.si, je lahko AAI ime sestavljeno iz uporabniškega imena in siceršnje domene, pogosto je to npr. novakj@organiziacijax.si. Geslo se seveda ohranja. V primeru težav ali nejasnosti kontaktirajte administratorja v vaši organizaciji.

 • 20
  Jun

  Z zadnjo 1KA nadgradnjo (verzija 19.06.07), ki je bila izvedena v soboto, 15.6.2019, smo prenovili predvsem mobilni prikaz vprašalnika oz. vseh tipov vprašanj.

 • 20
  Jun

  Na Univerzi v Ljubljani Fakulteti za družbene vede bo 25.9.2019, 9.00-12.30, že osmič potekal Dan spletnega anketiranja (DSA). Dogodek organizira Center za družboslovno informatiko (CDI) in je namenjen širši strokovni javnosti

 • 28
  Mar

  V letu 2018 je število novih uporabnikov 1KA na osnovni inštalaciji, to je na oblaku (www.1ka.si), naraslo za 12 tisoč (skupno 54.335), število novih anket pa je naraslo za 38 tisoč (skupno 163.515).

 • 27
  Mar

  Obveščamo vas, da bodo v sredo, 27.3.2019 od 22.00 do predvidoma 23.00 ure potekala redna vzdrževalna dela našega informacijskega sistema (IS), zato bo v tem času 1KA začasno nedosegljiva.

  Hvala za razumevanje!

 • 16
  Mar

  Z zadnjo nadgradnjo, ki je potekala v soboto, 16. marca 2019, smo izboljšali veliko obstoječih funkcionalnosti in implementirali tudi nove funkcionalnosti, razvite od januarja do marca 2019. Med slednjimi velja poudariti naslednje:

 • 21
  Jan

  Izvedena je bila večja nadgradnja orodja za spletno anketiranje 1KA (verzija 19.01.18). Izvedenih je bilo veliko izboljšav obstoječih funkcionalnosti in implementiranih novih funkcionalnosti, razvitih v obdobju od oktobra 2018 do januarja 2019.