fbpx Na FDV že sedmič potekal Dan spletnega anketiranja (DSA18) | 1KA
+
Ustvari anketo

Na FDV že sedmič potekal Dan spletnega anketiranja (DSA18)

Na Univerzi v Ljubljani Fakulteti za družbene vede je 18. septembra 2018 že sedmič potekal dogodek Dan spletnega anketiranja (DSA). DSA je dogodek, ki ga na CDI organiziramo že od leta 2012 in se ga vsako leto udeleži več kot 200 uporabnikov orodja za spletno anketiranje 1KA (www.1ka.si) in drugih uporabnikov spletnih anket. Ciljna publika so torej vsi, ki jih zanimajo najsodobnejši dosežki in trendi na področju metodologije spletnih anket.

V uvodnem nagovoru je dr. Vasja Vehovar, vodja Centra za družboslovno informatiko, predstavil nekaj globalnih trendov spletnega anketiranja, kjer je izpostavil problem vedno bolj težavnega rekrutiranja splošne populacije in tudi zaprtih populacij, predvsem zaradi vprašanja zasebnosti ali premajhnih koristi sodelovanja. Predstavil je tudi smernice razvoja orodja 1KA v prihodnje. 

V drugem predavanju plenarnega dela dogodka je dr. Benjamin Lesjak iz Inštituta za pravne rešitve informacijske družbe, Datainfo.si, predstavil problem spletnih anket in GDPR uredbe. Izpostavil je nekaj konkretnih primerov dilem oziroma vprašanj, s katerimi se v luči zaostrene zakonodaje o zasebnosti (GDPR) srečujemo na specifičnem področju spletnih anket.

V drugem delu je sledilo spoznavanje orodja 1KA, kjer so bili vzporedno izvedeni trije tematski seminarji, na katerih so člani CDI predstavili različne funkcionalnosti orodja 1KA. Gregor Čehovin je izvedel seminar Sistematičen pregled glavnih funkcionalnosti orodja 1KA, ki je bil namenjen za začetne uporabnike orodja. Miha Matjašič in Katja Zrim sta izvedla seminar za naprednejše uporabnike in predstavila Napredne in nove funkcionalnosti orodja 1KA. Peter Hrvatin je na seminarju Inštalacija, integracija, API in prilagoditve po meri predstavil nekaj različnih načinov prilagojene uporabe orodja 1KA. Poleg tematskih seminarjev je vzporedno potekal še Metodološki seminar, ki ga je izvedel dr. Nejc Berzelak. Na seminarju je predstavil nekaj načel in trendov, povezanih s spletnim anektiranjem kot metodi zbiranja podatkov.

Fotografije z dogodka in gradiva posameznih predavanj DSA 2018 so za registrirane uporabnike dostopna na spletni strani 1KA >>

Več o preteklih dogodkih Dan spletnega anketiranja >>