0%
100%

Glas žensk z ovirami


V okviru evropskega projekta RISEWISE, ki ga financira Evropska komisija, izvajamo anketo o težavah, s katerimi se srečujejo ženske z ovirami. K sodelovanju v anketi vabimo ženske z ovirami, ki so stare več kot 18 let in živijo v Sloveniji. Anketa je anonimna. Reševanje vam vzame približno 20 minut.

Raziskava poteka v Italiji, Španiji in Sloveniji. Za slovensko različico je odgovorna dr. Darja Zaviršek, s Fakultete za socialno delo, ki je skrbnica projekta za Slovenijo. Raziskovalno skupino sestavljata dr. Sonja Bezjak in Tanja Buda s Fakultete za socialno delo, Univerze v Ljubljani. Cilj raziskave je spoznati življenje žensk z ovirami. Prav tako pa prispevati k temu, da se same vključijo v razpravo o ovirah, ki jih doživljajo in ki jim preprečujejo, da bi aktivneje sodelovale v vsakdanjem življenju in bile samostojne. Poseben poudarek je namenjen vprašanjem enakosti žensk in socialni izključenosti.

Pri tem se sklicujemo na Manifest žensk z ovirami v Evropi, ki so ga napisali v Evropskem forumu na področju hendikepa leta 2007 in govori o večkratni diskriminaciji: ne samo zaradi ovir, temveč tudi zaradi spola.  V Sloveniji anketo izvajamo od novembra 2019 do junija 2020. V času pandemije smo dodali še tri vprašanja, ki nam bodo pomagala bolje razumeti življenje v teh razmerah.

Podatki, zbrani v Sloveniji, bodo znani leta 2020. Po znanstveni obdelavi podatkov bodo rezultati objavljeni v znanstvenih in strokovnih delih. S sodelovanjem v raziskavi boste prispevali k boljšemu razumevanju življenja žensk z ovirami v Sloveniji in primerjalno v nekaterih državah Evropske unije.

Sodelovanje v anketi vam ne prinaša posebnih koristi razen znanja in izkušenj, ki si jih boste pridobili v okviru sodelovanja. Sodelovanje v raziskavi ne prinaša nobenih tveganj, morda vam lahko iz spomina prikliče negativne izkušnje iz preteklosti. Vaše sodelovanje v raziskavi je svobodno, anonimno in prostovoljno in ga lahko vsak trenutek prekinete brez posledic.

Izjava o varovanju podatkov in zasebnosti 

Anketa je anonimna, z njo ne zbiramo podatkov, po katerih bi bili lahko prepoznani kot oseba (npr. ime in priimek, kraj bivanja). Raziskovalke bomo z obdelavo podatkov zakrile vse informacije, pri katerih bi se morebiti pojavilo tveganje razkritja (npr. zaradi kombinacije podatkov), preden jih bomo objavile v knjigah ali člankih. Anonimni podatki iz slovenskega dela raziskave bodo varno shranjeni v slovenskem Arhivu družboslovnih podatkov in tam dostopni za raziskovalne namene. Raziskovalke bomo zbrane podatke varovale v skladu z evropsko in slovensko zakonodajo in v skladu z mednarodnimi kodeksi raziskovalne etike in z etičnimi načeli na področju raziskovanja na Fakulteti za socialno delo. Več o projektu na www.risewise.eu.

Vabljena k sodelovanju!

Raziskovalna skupina RISEWISE april 2019   

OPOZORILO: Za pravilno delovanje strani omogočite JavaScript v brskalniku oz. nadgradite vaš brskalnik na novejšo verzijo. Več >>