0%
100%

Vprašalnik v okviru doktorske naloge Doživljanje psihoterapevtov pri delu s samomorilnimi klienti

Raziskava: Doživljanje psihoterapevtov pri delu s samomorilnimi klienti 

1. Vabljeni ste k sodelovanju v raziskavi Doživljanje psihoterapevtov pri delu s samomorilnimi klienti, ki jo v okviru doktorske naloge izvaja Tina Podlogar, univ. dipl. psihologinja. Raziskava poteka na Oddelku za psihologijo, Filozofske fakultete, Univerze v Ljubljani, pod vodstvom mentorjev izr. prof. dr. Gregorja Žvelca, spec. klinične psihologije in prof. Diega De Lea, MD, PhD, DSc. Namen kvantitativnega dela raziskave je preučiti doživljanje psihoterapevtov in drugih strokovnjakov za duševno zdravje pri obravnavi samomorilnih posameznikov s poudarkom na težavah, ki se pojavljajo pri terapiji samomorilno ogroženih klientov. 

2. Če se odločite za sodelovanje v raziskavi, bo vaša naloga reševanje seta vprašalnikov o vašem doživljanju psihoterapevtskega oz. strokovnega dela s samomorilnimi posamezniki ter o različnih dejavnikih terapevtskega procesa, vključno z nekaterimi socio-demografskimi in strokovnimi podatki in vprašanji o vaših stališčih, stilih navezanosti ter o načinih soočanja s težavami pri delu. 

3. V kolikor imate izkušnjo obravnave samomorilno ogroženega klienta, bo reševanje vprašalnikov trajalo približno 20 – 30 minut. Če takšne izkušnje nimate, vas prav tako prosim, da nadaljujete z reševanjem vprašalnika, a vam v tem primeru sodelovanje ne bo vzelo več kot nekaj minut. Tudi to, da nimate takšne izkušnje, bo namreč zame pomembna informacija, prav tako pa vam bom hvaležna, če boste izrazili pripravljenost, da vas lahko čez nekaj mesecev ponovno kontaktiram in vas k udeležbi povabim takrat. Za udeležbo v raziskavi ne boste prejeli nobenega nadomestila. 

4. S sodelovanjem v raziskavi obstaja možnost obuditve neprijetnih, težkih spominov in bolečih čustev. Obenem prinaša sodelovanje v raziskavi možnost razbremenitve, tako v obliki lastne refleksije, kot tudi v obliki sodelovanja v edukativno-razbremenilnem srečanju, kar lahko vodi do krepitve občutka lastne kompetentnosti in strokovne rasti udeležencev. Edukativno-razbremenilna srečanja bodo organizirana posebej za sodelujoče v raziskavi, potekala bodo v manjših skupinah (10-14 udeležencev) in bodo za udeležence brezplačna. Posamezno srečanje bo izvedeno, ko bomo zbrali dovolj prijav udeležencev, da se bo oblikovala skupina. 

5. Sodelovanje v raziskavi ne prinaša posebnih koristi z izjemo znanja in izkušenj, ki jih boste pridobili v okviru sodelovanja. 

6. Vaše sodelovanje v raziskavi je v celoti prostovoljno in ga lahko kadarkoli prekinete brez posledic. 

7. Storili bomo vse, da zaščitimo vašo zasebnost. Zapisi vaših izkušenj in spremljajoči demografski podatki (starost in spol) bodo shranjeni pod raziskovalno šifro. Javno bodo objavljeni in dostopni le skupinski rezultati. Vaša identiteta v nobenem primeru ne bo razkrita. 

8. V primeru morebitnih dodatnih vprašanj se lahko obrnete na izvajalko raziskave, Tino Podlogar (tel.: 040 624 230; e-naslov: tina.podlogar@upr.si) ali na Komisijo za etiko Filozofske fakultete (info@etika.ff.uni-lj.si). 


V kolikor tekom reševanja vprašalnika ugotovite, da ste v raziskavi že sodelovali, vas lepo naprošam, da v anketo vpišete "vprašalnik sem že rešil/a", tako da bo v bazi podatkov zabeleženo, da ste z izpolnjevanjem prenehali iz tega razloga. 


Potrjujem, da sem izjavo prebral/-a in da sem dobil/-a priložnost za postavitev vprašanj v zvezi z raziskavo. Potrjujem svojo privolitev za udeležbo v opisani raziskavi, »Doživljanje psihoterapevtov pri delu s samomorilnimi klienti« ter dovolim uporabo rezultatov v pedagoške in znanstveno-raziskovalne namene. 

OPOZORILO: Za pravilno delovanje strani omogočite JavaScript v brskalniku oz. nadgradite vaš brskalnik na novejšo verzijo. Več >>