0%
100%

Raziskava o hiperhidrozi v Sloveniji

RAZISKAVA: VPLIV HIPERHIDROZE (MOTNJE PREKOMERNEGA POTENJA) NA KAKOVOST ŽIVLJENJA  

Z raziskavo o hiperhidrozi, ki jo bomo izvajali v Društvu za dvig kakovosti življenja Sferikon v letu 2017/2018, želimo ugotoviti pojavnost in vpliv hiperhidroze na kakovost življenja posameznikov v Sloveniji. Doslej ne beležimo tovrstnih raziskav med osebami s to motnjo, zato obstajajo le splošne ocene, koliko ljudi se dejansko spopada to težavo. Ravno tako ni na voljo obsežnejših virov, če izvzamemo redke zapise, članke in vprašanja posameznikov na različnih spletnih forumih, zato gre za pomemben mejnik.  

Namen raziskave je bolje razumeti hiperhidrozo z vidika oseb, ki jo imajo, v prvi fazi pa bo izvedena v obliki anonimne ankete. V nadaljnjih fazah bomo skušali izvesti še neposredne intervjuje z zainteresiranimi posamezniki.  K raziskavi še posebej vabimo vse s t.i. primarno hiperhidrozo, t.j. hiperhidroza neznanega izvora, ki ni posledica drugega bolezenskega stanja. V raziskavo želimo vključiti tudi osebe, ki so se odločile za operativni poseg in morda uspele odpraviti to težavo delno ali v celoti, da lahko pridobimo vpogled v pooperativno stanje.  

Pridobitev čim bolj podrobnih in opisnih odgovorov pri vprašanjih odprtega tipa nam bo omogočila prepoznati ključne izzive, s katerimi se spopadajo osebe s hiperhidrozo. Eden glavnih ciljev raziskave je prepoznati, kako bi lahko povezali osebe s hiperhidrozo v Sloveniji in mednarodno ter izvajali različne aktivnosti zanje, da bi lahko dvignili njihovo kakovost življenja. Med pomembne cilje smo si zadali tudi ozaveščati širšo javnost in razbijati določene stereotipe, povezane s prekomernim potenjem.